Eşime doğumgününde bu kez daha farklı bir pasta yapmak niyetindeydim..Amacım önce gözü tavlayıp yüzde kocaman bir gülümsemeyle gamzeyi çıkartmak,lezzetiyle damak çatlatmasak da hafızada tatlı bir yer bırakmak,anı keyifli kılmaktı... :)
Kendim yaparken acayip eğlendiğim şekerhamuru kaplamalı ürünleri tadımlık tüketip,fazlasından hoşnut olmadığımdan, pastamda da bu açığa yer bırakmıştım ( ki ayıptır söylemesi tek bir dilim bile kalmadı -yaşasın-:)
Hayatının çoğu hastane koridorlarında geçen, nerdeyse işi evi olmuş ve tam bir fenerbahçe tutkunu olan beyceğizime yapılabilecek en doğru pasta tam da aklımdakiydi :) işe herzamanki gibi önce kağıda kaleme sarılarak başladım :))
Pastamın şeklini üst vücut şeklinde ve üzeri şeker hamuruyla kaplanacak cerrahi bir üst olarak tasarladım.Rengi eşimin kullandığı 3 renkten herhangi biri olabilir,elimdeki şeker hamurlarıyla hangisini daha rahat çıkarabilirsem onu kullandım.Ayrıca bir yada iki cep yapıp içine de yine şeker hamurundan sarı-lacivert kalemler olacak,böylece hem doktor hem fenerli temalı pastam olmuş olacak :) Gelelim malzemelerimize ve yapılışına,
Kek için;
1 adet hazır pastaban (kakaolu)
Kreması;
1 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı tozşeker
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 pkt vanilya
2 çorba kaşığı tereyağ
Bir çimdik tuz
2 su bardağı küp doğranmış kivi
Üzeri;
Şeker hamuru
Hamuru yapıştırmak için kremşanti
Ben zamandan tasarruf etmek için hazır pandispanya kullandım.Çünkü üzerine şeker hamuru kaplayacağız ve şekerin erimemesi için kekin iyice soğumuş olması gerekir,bunu bekleyecek zamanınız yoksa benim gibi yapabilirsiniz.
Ardından tereyağ ve meyve hariç tüm malzemeleri tencereye koyup kısık ateşte tel çırpıcıyla karıştırarak pişiriyoruz,kaynamaya başlayınca altını kapatıp tereyağını ekleyip iyice karıştırıyoruz,soğumaya bırakıyoruz.Soğuduktan sonra doğranmış meyvemizi de kremaya katıp ezmeden yavaş ve az karıştırıyoruz.
Kekin 2 katını da istediğimiz şekli vererek kesiyoruz,bu iş yuvarlak kekten çok kolay olmuyor ama zorda olsa başarabiliyoruz :)
Ardından kremamızı tamamen ilk kek katının üzerine yayıyoruz.Üzerine 2.katıda koyuyoruz.
Şeker hamurunu üzerine kaplarken hamurun keke yapışması için bir ara malzeme kullanmamız gerekir.Ben bunun için krem şanti kullanıyorum.Tahminen 1 su bardağı kadar yeterli oluyor.Yanlız çok incecik sürülmeli,amacımız sadece yapışmasını sağlamak,fazla şanti kullanırsak üzerine yapışan şeker hamuru erir.
Şanti kaplı kekin üzerine merdaneyle açtığımız şeker hamurunu kaplıyoruz,kalemleri sarı lacivert hamurlardan yapıp,isimliği de yenilebilir gıda kalemiyle yazıyoruz.
Pastamız tamamen yenir yutulur durumda..paylaşmaya şaşırtmaya mutlu etmeye hazır(!)Gördüğünüz gibi dakikalar içinde bıt-bıt hüpletildi bile..(Resimde görünen kenarlarda tabağa yapışmış yeşil hafif erimiş şeker hamuru.Size anlatırken bahsettiğim gibi yapışması için kenarlara sürdüğüm fazla şantinin eseri :))
Aslında zor sanılan ama pratik kullanımlarla kolay bir reçetedir bu, maksat fikir olsun aklımızın bir köşesinde şimdilik bekleyedursun.Sizde bunun gömleklisini,önlüklüsünü,zıbınlısını,vs..yapıp sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz :)
Sevgiler..

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder